Allergeneninfo

 

Vergeet bij het doorgeven van uw bestelling niet te vermelden dat u een intolerantie hebt. Zo kan er extra rekening mee worden gehouden. Hieronder een overzicht van de 14 voedselallergenen.

Wil je meer informatie? Contacteer ons via onze CONTACT pagina

Eieren worden verwerkt in heel veel producten. Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Kippenei-eiwit kan hierbij allergische reacties veroorzaken.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Voorbeelden van glutenhoudende granen zijn tarwe, kamut, spelt, gerst en rogge. Gluten geven elasticiteit aan de producten die van het meel gemaakt worden. Hoe minder gluten het meel bevat, des te steviger het product wordt.

Lupine wordt de laatste jaren vaak gebruikt in producten omdat het een goedkoop product is. De voedingsmiddelenindustrie ziet lupinemeel als goed alternatief voor sojameel. Lupine is net zoals de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Vaak hebben mensen met een lupine-allergie ook antistoffen tegen pinda's in hun bloed.

Zuivel past in een gezonde voeding. Koemelk-allergie is echter de meest voorkomende voedselallergie.

Mosterd wordt onder andere gemaakt uit mosterdzaden. Mosterdzaad wordt veel gebruikt in smaakmakers en sauzen.

Er bestaan veel verschillende soorten noten. Noten behoren tot volwaardige vleesvervangers. Het zijn de vruchten van bomen.

Pinda's vallen niet onder de categorie noten, maar behoren tot de groep peulvruchten. Een minimale hoeveelheid pinda kan bij sommige mensen met een pinda-allergie, al tot zeer ernstige reacties leiden.

Schaaldieren, zoals krab en garnalen, behoren niet tot de vissen. Wie een schaaldierallergie heeft, reageert vaak ook op weekdieren.

Selderij is een groente die deel uitmaakt van de Schermbloemenfamilie. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie.

Het gebruik van sesamzaad is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Sesamzaad wordt gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Ook wordt sesampasta en sesamolie uit de zaadjes gemaakt.

Soja behoort tot de peulvruchten. Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Soja wordt in de voedingsmiddelenindustrie veel gebruikt als structuurverbeteraar, emulgator en als vulling.

Vis is een onderdeel van gezonde voeding. Toch zijn de eiwitten van vis één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie. Iemand met visallergie groeit daar meestal niet meer overheen.

Voorbeelden van weekdieren zijn mosselen, oesters, inktvissen en slakken. Wie een weekdierallergie heeft, reageert vaak ook op schaaldieren.

Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar kan ook aan producten worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 - E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantie reactie.